Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ.





Ο μήνας Αύγουστος στην Ελλάδα πάντα ήταν άρρηκτα συνδεμένος με τη γιορτή της Παναγίας. Γιορτή που ταυτόχρονα έδινε την αφορμή και την ευκαιρία για το αντάμωμα στη γενέθλια γη των όπου γης ελλήνων. Και για το χωριό μας η γιορτή της ιδιαίτερα σημαντική, μέχρι σήμερα σε πείσμα των καιρών. Επίκεντρο φυσικά το ιστορικό Της μοναστήρι. Διαχρονικό σημείο αναφοράς αλλά και καταφύγιο στις δύσκολες ώρες που πέρασε αυτός ο τόπος.

Στη σκιά του όμως, ξεχασμένος, διακριτικός σύντροφος και άγρυπνος φύλακας του στέκεται παράμερα το ¨Μπούρτζι¨ του. Ο προμαχώνας του μοναστηριού της Κανδύλας. Κατασκευάστηκε το 1827 από τον Ηγούμενο του μοναστηριού Καλλίνικο Μιχαλιάδη, ύστερα από σχετική παρότρυνση του Θ. Κολοκοτρώνη, διαρκούσης της εκστρατείας Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, για να ενισχύσει αποφασιστικά την άμυνα του πολύτιμου αυτού πολεμικού και εφοδιαστικού κέντρου της επανάστασης. Η μεγάλη σφαγή των ορλωφικών σ΄αυτό άλλωστε ήταν ακόμα νωπή. Με την ανέγερση του το μοναστήρι γινόταν πρακτικά απόρθητο. Μπορούσε να κρατήσει σταθερά κάθε επίθεση. Στρατιωτικά πετύχαινε, αφενός μεν την πλαγιοκόπηση του εχθρού που επιχειρούσε να επιτεθεί κατά του κυρίως μοναστηριακού κτιριακού συγκροτήματος από το μοναδικό βατό του άξονα, αφετέρου την παρατήρηση και τον έλεγχο από μεγάλη απόσταση όλου του κάμπου της Κανδύλας, των οικισμών της και τις προσβάσεων τους, από οχυρή, ασφαλή θέση.

Κατασκευαστικά παρείχε, εκμεταλλευόμενο την θέση του, τον τρόπο κατασκευής του και την μορφολογία του εδάφους, ολική κάλυψη των υπερασπιστών του από κάθε κατεύθυνση και ταυτόχρονα άριστους τομείς πυρός.

Για τον λόγο αυτό και ουσιαστικά δεν δοκιμάστηκε ποτέ πολεμικά. Ο αιγυπτιακός στρατός, αφού στρατοπεύδεσε στους πρόποδες του, την 19-7-1826 για να πολιορκήσει το μοναστήρι, που βρισκόταν οχυρωμένος ο ηγούμενος Καλλίνικος με διακόσιους Κανδυλαίους, μετά από σύντομη παρατήρηση, διαπίστωσε το δυσκολία κατάληψης του και …απεχώρησε προβαίνοντας σε εμπρησμούς και καταστροφές της περιοχής, πριν ηττηθεί στην μεγάλη μάχη στον ΄Αγιο Λιά και στη συνέχεια στο «κακό λαγκάδι» πηγαίνοντας προς την περιοχή Γκιόζα- Φενεού.

Προηγούμενα στοιχεία οχυρώσεων ίσως υπήρχαν σε προγενέστερες εποχές, καθόσον παραδόσεις το αναφέρουν στην μεγάλη σφαγή στα Ορλωφικά. Σίγουρα όμως, χωρίς την έκταση και την πληρότητα που είχε στην τελική του διαμόρφωση.

Δυστυχώς, ο χρόνος και η εγκατάλειψη αποδεικνύονται ικανότεροι καταστροφείς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λύκαιε, ελπίζω κάποια στιγμή να συνεχίσεις να ανανεώνεις το ωραίο σου blog.

Πιθανότατα θα έχεις ενημερωθεί γι' αυτό: https://www.ianos.gr/to-teixos.html

Είμαι ο συγγραφέας του, αν δεις αυτό το μήνυμα επικοινώνησε μαζί μου στο kehtkh52@otenet.gr

Να είσαι καλά